fredag 9. januar 2009

Mektig fredstog for Gaza


Det var et vakkert syn.
Tusener av mennesker i tog for fred i Gaza. Et rolig bølgende fakkeltog av alle slags mennesker, unge, gamle, barn.
Oslos innbyggere er opprørt over Israels krigshandlinger i Gaza, over barn som blir drept, over staten Israels manglende respekt internasjonale konvensjoner. Og byens mennesker mobiliserer til fredelig støtte-erklæring. Det var en usedvanlig bred mobilisering, der alt fra idrettsorganisasjoner og fagforeninger til religiøse og humanitære organisasjoner stod bak. Kirkens Bymisjon var blant dem

Å bli opprørt over slike krigshandlinger som staten Israel har holdt på med i Gaza siden jul, er ikke det samme som å være anti-semittisk eller drive jødehets. Det er de blodige, hensynsløse handlingene som rammer uskyldige mennesker, som fordømmes - ikke bestemte folkegrupper. Det har heldigvis fler og fler i den norske kristenhet begynt å forstå. På Den norske kirkes nettsted ber Biskop Olav Skjevesland i klare ordelag Israel om å stoppe krigføringen mot Gazas befolkning. I lignende ordelag uttrykker Oslobiskop Ole Kristian Kvarme tilsvarende kritikk mot Israel. bispemøte og kirkeråd sendte onsdag ut en oppfordring til våpenvile og legger særskilt ansvar på Israel, den sterkeste part. Også fremtredende Kristelig folkeparti-politikere yttrer seg nå kritisk til Israels handlinger.

Hva Fremskrittspartiets Siv Jensen tenker på, er ike lett å forstå. I beste fall har hun en utrolig dårlig timing. At mange vil vise sin uenighet med hennes uttalelser er forståelig. Det forsvarer likevel ikke bruk av vold, og de som stod for voldshandlingene i Oslo sentrum i går har desverre fått det meste av medias fokus og slik ødelagt for det ellers fredelige fakkeltoget.

Å ta avstand fra Israels krigshandlinger er selvfølgelig heller ikke det samme som å støtte Hamas sine raketter og bruk av sivilbefolkningen som skjold. Situasjonen i Palestina er komplisert. Mange av staten Israels nabostater er ikke interessert i en fredelig løsning, slik stortingspresident Thorbjørn Jagland skrev i en kronikk nylig. Det er derfor viktg at vi fortsetter å være våkne også etter en våpenhvile. sivilbefolkningen i Gaza har lidd nok.

Lørdag er det nye demonstrasjoner. La oss håpe at de forløper uten vold. På kvelden stiller norske artister opp på Kulturløft for Gaza, med blant andre Gatas Parlament.


Jeg tenner lys for

Befolkningen i Gaza
Pårørende til døde på begge sider i Gaza-konflikten
Palestinere og jøder i Norge som har mistet nære mennesker i konflikten, som er bekymret for familie og venner.

foto © brith dybing

2 kommentarer:

Samson Bond sa...

Den Shmuel HaNavi buss bombingen var selvmordsbombere av en overfylt offentlig buss i Shmuel HaNavi nabolaget Jerusalem, Israel, 19. august 2003, der 23 mennesker ble drept og over 130 såret. Mange av ofrene var barn. Den islamistiske militante gruppen Hamas hevdet ansvaret for angrepet.

19. august 2003, en Hamas selvmord bomber sendt ut av Hamas' Hebron cellen forkledd seg som Haredi jøde og detonated seg på nr 2 Egged buss reiser gjennom Jerusalem's Shmuel HaNavi nabolaget. Det doble lengden bussen var overfylt med ortodokse jødiske barn tilbake fra et besøk i Western Wall. Den enorme eksplosjonen drepte 7 barn og 16 voksne, og skadet mer enn 130 personer. Bomben var spiked med ball-lagrene utviklet for å øke skader på overfylt buss. Hamas sa at bomber var en 29 år gammel moské predikant fra sentrum av Hebron.

Fordi så mange av de omkomne var små barn, media kalt det for "barnas bussen." Ifølge en Associated Press rapporten "Strollers ble spredt nær rammet buss, medics båret bort barn med blod-utflytende ansikter og en jente døde på sykehuset før legene kunne finne hennes foreldre. Minst fem barn var blant de 18 døde i tirsdag's selvmordsbombere av en palestinsk militant som blåste seg opp på en Jerusalem buss. Førti barn var blant mer enn 100 personer skadet. Angrepet var 100th palestinske selvmordsbombere mot israelske siden den siste runden av kampene begynte i september 2000. De unge av ofre seg i det dystre, og regjeringen sa valg av målet var særlig kaldt blooded.

gateprest sa...

ja, som det fremgår tydelig av blogginnlegget, tar jeg avstand også fra Hamas sine voldshandlinger. Det forsvarer likevel ikke den type handlinger staten Israel nå begår.