fredag 6. november 2009

Engler


Det er fortsatt en stund igjen til jul.
Men allerede nå er avisene fulle av englestoff. Det er selvfølgelig på grunn av Märtha Louise. Aviser som ikke har tradisjon for å være spesielt opptatt av hverken gud eller engler, gir gjerne spalteplass og forsider til engler når det får prinsessevri.

Jeg vet ikke om jeg tror på engler.
Nei for å være helt ærlig, jeg tror ikke jeg tror på engler.
Men mange tror på engler, og det har jeg stor respekt for. Noen har opplevd englevakt, noe som har reddet dem i vanskelige situasjoner. Noen finner trøst og styrke i å vite at det er en engel som passer på dem.

Hvis jeg sskulle komme til å tro på engler, måtte det være engler som "daler ned i skjul" som det heter i julesangen. Engler som kommer til mennesker i vanskeligheter og nød, engler som hjelper mennesker i skjul, som ikke blir sett, eller som lider i det skjulte.

På Lønn som fortjent lager de engler av knust glass. Det er et godt symbol. I det som har gått i stykker ligger fortsatt håp. Av det som er knust kan det lages noe nytt, noe vakkert. Ikke glansbildeengelvakkert, men knust glassenglevakkert som fortsatt har skarpe kanter og bærer spor av kantete, levd liv.

Jeg tenner lys for
Lønn som fortjent
Nadheim
Mennesker som våger være engler

5 kommentarer:

Kris sa...

De englene er så fine. Jeg har en, og elsker den. Jeg tror på engler. Jeg tror jeg har sett en engel. Og da mener jeg ikke en glass-engel. :P Men jeg er enig i at de nok stort sett daler ned i skjul. Og jeg tror ikke vi kan lage regler omkring hvordan man kan "finne" dem osv. Men for all del, la nå prinsessen herje på. De hjelper sikkert noen, de også, på sitt vis.

Ingunn sa...

Ja, englane frå Lønn som fortjent er kjempeflotte, og har ei god meining! Absolutt noko å anbefale! Eg trur det finst englar, eg har opplevd noko som kunne vere englar, eller noko anna.. Men eg har ikkje sett dei. Og eg trur på kvardagsenglane, menneska som utan at dei veit det, kan gjere ei forandring i eins liv. Det er også å dale ned i skjul :)

gateprest sa...

Takk, Kris og Ingunn, for gode kommentarer. Jeg møter mange som tror på engler, og de forteller at engler har stått ved dem og vært til hjelp i vanskelige stunder.
Derfor vil jeg heller aldri si at engler ikke fins eller at det å tro på engler er noe tull. Jeg har mange ganger selv opplevd at mennesker har vært engler for meg og andre, det som Ingunn kaller hverdagsengler.
Jeg tenker ofte på englene ute på marken som sang Ære være gud i det høyeste." Kanskje komemr ebgler til meg form av melodier, melodier som gir håp og mot i mørke stunder. Jeg vet ikke...
Takk for at dere deler deres engletanker.

Ingunn sa...

...melodiar som igjen kanskje kan bli musikalske kvardagsenglar...

Anne Anita Lillebø sa...

fin engletekst CP! kanskje dei skulle spørre deg om å kome på skavand?!